Mesec i zec Magija na prodaju
12. septembra 2018.
Koba Yagi Toys Igračke za decu koja menjaju svet
13. septembra 2018.

ДОДЕЉЕНО 89 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ОТВАРАЊЕ РЕГИОНАЛНИХ ИНОВАЦИОНИХ СТАРТАП ЦЕНТАРА У КРУШЕВЦУ, СУБОТИЦИ И ПИРОТУ

БЕОГРАД, 11. септембар 2018 – „Потписана су прва три уговора за отварање регионалних иновационих стартап центара у Крушевцу, Суботици и Пироту. Ови пројекти су вредни укупно 89 милиона динара. Ако желимо да имамо успешне младе иноваторе, будуће технолошке предузетнике, стартап компаније, морамо да омогућимо младима да имају најмодернији простор и опрему за рад. Управо ће то добити у регионалним иновационим стартап центрима“, рекао је министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић.

Он је истакао да ће поред најмодерније опреме, корисници регионалних иновационих стартап центара имати на једном месту сву стручну, менторску и консултантску подршку за реализацију својих предузетничких идеја. „Имаће најбоље предаваче и менторе који ће им помоћи да своје идеје претворе у конкретне производе и услуге, а које могу да пронађу своје место на домаћем и глобалном тржишту“, рекао је Поповић.

Он је истакао да је проблем неразвијености иновационе инфраструктуре у регионима проблем који постоји и у другим државама. „То није само проблем наше земље. Овај програм смо направили у сарадњи са нашим колегама и експертима из Америке, Кине, Израела, Финске, Немачке, Русије. Све ове државе су имале проблем са недовољно развијеном иновационом инфраструктуром у својим регионима у прошлости», рекао је Поповић.

Он је истакао да се отварањем регионалних иновационих стартап центара даје једнака шанса младима у целој Србији. „Сада ће и млади у мањим местима имати услове да искажу своје иновационе и предузетничке потенцијале као њихови вршњаци у великим градовима, попут Београда, Новог Сада и Ниша. Јер ко зна, можда се баш у регионима и мањим местима у Србији, као некада у Смиљану или Идвору, крије неки нови Никола Тесла или нови Михајло Пупин, којег тек треба да откријемо», рекао је Поповић.

Он је указао да је један од најважнијих задатака Владе да задржи младе у Србији. „Желимо да млади остану у Србији и да овде отварају своје стартап компаније. Хоћемо да им омогућимо да у Србији развијају своје идеје и да одавде мењају друштво, животе људи, па и читав свет на боље», рекао је министар.

Он је навео да је буџет за подршку иновацијама у Републици Србији повећан пет пута и да се у званичном извештају о иновационим перформансама европских земаља, који сваке године, на основу података УН, Еуростата и ОЕЦД, објављује Европска комисија, Република Србија први пут налази испред осам чланица ЕУ, међу којима су Мађарска, Грчка, Пољска, Литванија, Хрватска, Бугарска, Румунија и Словачка.

Кабинет министра за иновације и технолошки развој расписао је јавни конкурс за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке отварању регионалних иновационих стартап центара, укупне вредности 250 милиона динара.

Средства се додељују за адаптацију простора, набавку опреме и реализацију програма рада и управљања регионалним иновационим стартап центрима Републици Србији.