Arsići su napustili „sigurnu luku“ i pokrenuli svoj biznis
17. septembra 2018.
Boya Porcelain Dnevni podsetnik za uživanje
18. septembra 2018.

Muške kožne cipele handmade by Dušan Dokić

Dušan Dokić iz Beograda, osnovao je firmu DD Handmade Shoes pre sedam godina i od tada stvara svoj brend ručno pravljenih muških cipela od vrhunske italijanske kože.

Oduvek su me privlačili kreativni zanati, pa sam upisao višu dizajnersko-modelarsku školu za obuću. Odatle je krenula ljubav prema cipelama i njihovom stvaranju. Tokom studija, shvatio sam da je pravljenje cipela moja velika strast i da ću se time baviti do kraja života“, kaže Dušan. Tako je doneo odluku da svoju ljubav prema cipelama pretoči u posao i pokrene privatan biznis.
dusan-dokic3Posle završenog školovanja počeo je da uči italijanski jezik, što mu je mnogo značilo u kasnijem usavršavanju. Radio je u nekoliko domaćih firmi a onda je dobio ponudu za posao od jedne italijanske firme koja pravi obuću za poznate svetske brendove – Moschino, Kenzo, Louis Vuitton, Naturino.

Bio sam na usavršavanju u Italiji i to iskustvo je bila prekretnica u mojoj karijeri. Posle pet godina rada u italijanskoj firmi “Falc” stekao sam veliko iskustvo u poslu, kao i kontakte i prijateljstva po Italiji. Nakon dugogodišnjeg rada, odlučio sam da napravim svoj brend“, napominje Dušan.
dusan-dokic1U proizvodnji njegovih cipela radi se sve ručno na tradicionalan način, kako se radilo pre 100 godina, pa mu zbog toga nije bilo potrebno mnogo novca da bi započeo sopstveni posao.
Od alata i mašina bio je potreban čekić i obućarska klešta, malo materijala – kože.
Proces pravljenja kvalitetne cipele je dosta složen jer zavisi od mnogo faktora,” kaže Dušan i napominje da je, pored znanja, neophodno imati kvalitetan i postojan materijal od kog može da se napravi dobra cipela.

Materijal od kojih pravi svoje cipele Dušan uvozi iz Italije iz najboljih fabrika, tako da svojim klijentima ugrađuje najkvalitetnije materijale.
dusan-dokic2Koža sa kojom radim, rađena je na vegetabilnoj štavi. Običnom čoveku to ne govori mnogo a razlika je ogromna. Vegetabilna koža se obrađuje prirodnim supstancama, dok 95 odsto ostale kože koje se upotrebljava za industrijsku proizvodnju cipela se obrađuje teškim metalima i to je ono sa čime se susrećemo po prodavnicama. Cipele koje pravim nisu samo udobne nego su i zdrave za nošenje”, objasnio je on.

Ono što bi Dušan posavetovao onima koji razmišljaju da pokrenu privatan biznis je da je potrebno da imaju originalnu ideju, da u nju veruju i da imaju hrabrosti da je realizuju.

Najbitnije od svega je da ako i ne uspete u realizaciji te ideje ne odustanete  lako od nje”, poručio je on.