Javni poziv za prijem stanara u Regionalni inovacioni startap centar Rasinskog okruga
19. avgusta 2019.
Kruševac dobio regionalni inovacioni startap centar
4. septembra 2019.

Otvoren Regionalni inovacioni startap centar u Kruševcu

VLADA Republike Srbije uložila je 42 miliona dinara u izgradnju i opremanje Regionalnog inovacionog startap centra, koji je zvanično počeo sa radom u Kruševcu. Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović napominje da su mladim ljudima omogućeni izuzetno moderni uslovi za razvijanje proizvoda i poslovanja.

Mladi će u 300 kvadrata raditi na najmodernijoj opremi, a Vlada je obezbedila i sredstva za sve sadržaje koji će se u bućnosti dešavati u centru.Veoma je važno da se mladim startap kompanijama, mladim inižnjerima, učenicima omogući pravna, finansijska, mentorska podrška, da ih neko vodi kroz proces markentinga, promocije znanja i dovođenja ideja do valorizacije na tržištu.

Ministar dodaje da se u Kruševačkom centru, kao i u Srbiji razvijaju blokčejn tehnologije, kao i da je ta činjenica prepoznata u svetu. U isto vreme, veliki signal strateškim investitorima, dodaje ministar je i visoko vrednovanje znanja naših inžinjera.

Da koriste opremljenu računarsku prostoriju sa 34 umrežena kompjutera, ali i posebnu prostoriju sa računarima predviđenim za rad sa profesionalnim softverima za programiranje, inžinjering, mašinstvo, odlučili su se mnogi budući preduzetnici. Među njima su i studenti Nikola Perić, Mladen Dubovac i Aleksandar Đorđević.

U Biznis inkubator centru pod čijim okriljem je otvoren Regionalni inovacioni startap centar veruju da će na ovaj način uspeti da pomognu mladim ljudima da usavrše i razvijaju inovacije i kreativno razmišljanje, kao i da kroz nekoliko godina imaju uspešne privredne subjekte u gradu.

Konkurs za korisnike centra je u toku. Dragana Bogdanović, direktorka Biznis inkuabtor centra, dodaje da je ova ustanova uložila dva miliona dinara za potrebe izgradnje RISC.- Imaćemo oko 30 mladih ljudi, što je optimalan broj za kvalitetan rad. Prvih šest meseci sve usluge biće besplatne, a jednom nedeljno održavaće se obuke prilagođene korisnicima.

 Foto: S. Babović